Często w okresie zimowym mamy ochotę na świeżego ogórka, niemal prosto z krzaka. Sklepy w tym okresie co prawda oferują te warzywa, jednak do smaku i aromatu ogórków kupowanych w sezonie jest im daleko.
Istnieje jednak sposób, aby ogórkami cieszyć się nie tylko latem, ale przez cały rok, a co ważniejsze – za grosze. Ogórki hodowane na parapecie domowym to sposób dla miłośników świeżych warzyw. Wybierając ogórki do takiej hodowli, warto zwrócić uwagę na ich odmianę, ziemię, a także odpowiednie uprawianie.
Uprawa ogórków krok 1 – wybór odmiany
Cezar, Izyd, Parys, Hermes to tylko niektóre odmiany ogórków jakie możemy spotkać w internecie poszukując tej jedynej. Każda na swój sposób wyjątkowa i niezwykła.
Uprawa ogórków na parapecie wymaga jednak szczególnej odmiany – takiej, która poradzi sobie w domowych warunkach. Odmiany samozapylone o małych lub średnich liściach będą w tym przypadku idealne.
Owoce nie powinny być większe niż 10cm z racji pobierania składników odżywczych – im większy owoc, tym więcej składników będzie potrzebował. Odmiany, które sprawdzą się w tej sytuacji to: Gracius Gładki F1 oraz Dar.
Uprawa ogórków krok 2 – przygotowanie miejsca i podłoża
Odpowiednią ziemią do uprawy będzie uniwersalna do warzyw lub ta do sadzonek. Ogórki sadzimy w doniczkach o pojemności 3-4 litrów (w takiej zmieszczą się dwie rośliny). Pamiętajmy, aby nie stawiać ich blisko działającego grzejnika.
Uprawa ogórków krok 3 – pielęgnacja
Ogórki podlewamy umiarkowanie w momencie przyschnięcia gleby, codziennie zraszamy wodą oraz nawozimy raz na dwa tygodnie. Ilość światła zimą jest niewystarczająca dla odpowiedniego wzrostu rośliny, dlatego powinno się je dodatkowo naświetlać lampą przez ok. 6-8 godzin w ciągu dnia.