Wątróbka drobiowa na wędzonym boczku w diabelskim sosie. Palce lizać.

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 60 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 zielonego pieprzu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • chilli do smaku
  • 2 plasterki imbiru
  • 2 łyżki diabelskiego sosu
  • 2 łyżki domowego ketchupu /lub kupnego
  • łyżeczkę cukru
  • 1 łyżka luźnego bulionu z kurczaka
  • gorąca woda do polewania
  • sól dla smaku
  • świeżo zmielony pieprz

Proces przygotowania

Sprawdzamy wątrobę, aby upewnić się, że nie ma w niej żółci, oczyszczamy ją z błon i kroimy na małe kawałki. Przełożyć je do miski, zalać gorącą wodą i odcedzić na sicie. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię włożyć smalec, boczek wieprzowy pokrojony w drobną kostkę i zarumienić.

Pokrój cebulę, obierz i pokrój w ćwiartki, dodaj do boczku i pozwól się zeszklić, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir i pozwól mu pachnieć. Dodaj odsączoną wątrobę do bazy, wymieszaj i podsmaż. Dodaj bulion w granulkach, sos, ketchup i w razie potrzeby dolej gorącej wody. Papryki oczyść i pokrój, dodaj do wątróbki i gotuj do miękkości. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z ryżem lub pieczywem do smaku.

error: Treść zabezpieczona !!