Pyszna wieprzowina po japońsku – Rewelacyjny smak. Nikt nie robi lepszej

Japońskie marynaty do mięs są przysmakiem wielu osób. Jeżeli również jesteś fanem japońskiej kuchni, koniecznie musisz spróbować przygotować wieprzowinę z tego przepisu.

Mięso wręcz rozpływa się w ustach, a przypieczona skórka dopełnia orientalny smak. Do tego przyrządzenie potrawy nie wymaga dużych umiejętności i nie zajmuje wiele czasu.

Składniki:

  • wieprzowina – 600 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • sos sojowy – 6 łyżek
  • cukier – 1 łyżeczka
  • skrobia – 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
  • kolendra – 0,5 łyżeczki
  • imbir – 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy do niego kolendrę, gałkę muszkatołową, imbir oraz cukier, dolewamy sos sojowy i dokładnie mieszamy.

Wieprzowinę płuczemy pod wodą i kroimy na średniej grubości plastry, rozbijamy je delikatnie i zalewamy marynatą. Zamarynowaną wieprzowinę wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy na nim wieprzowinę do momentu uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki.

Mięso można podawać z ryżem lub ulubioną sałatką.

error: Treść zabezpieczona !!