Będzie to pyszny posiłek dla całej rodziny. Oto kilka prostych wskazówek, jak przyrządzić w domu delikatną i soczystą wołowinę.

Wołowina duszona w jogurcie z grzybami to doskonałe danie zarówno dla dużych grup, jak i na rodzinne obiady.

Pieczarki można zastąpić dowolnymi grzybami. Miękką, soczystą wołowinę można podawać z tłuczonymi ziemniakami, różnymi ziarnami, ryżem lub makaronem.

Należy przygotować następujące składniki:

  • 300 g pieczarek lub innych grzybów
  • 2 cebule
  • 600 g wołowiny
  • 200 ml mleka
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, tymianek
  • 50 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1 – W rondlu roztop 50 gramów masła. Pokrój cebulę na małe kawałki, a grzyby na duże kawałki. Podsmaż do uzyskania złotego koloru.

Krok 2 – Pokrój 600 g wołowiny na małe kawałki, a następnie dodaj je do podsmażonej cebuli, grzybów i kopru włoskiego. Mieszaj przez 10 minut. Smaż przez 10 minut. Gotuj kolejne 30 minut na średnim ogniu.

Krok 3 – Połącz mleko i jogurt w misce. Wlać na patelnię. Gotuj jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe! Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

error: Treść zabezpieczona !!