Zapiekanka ziemniaczana po ukraińsku. Wystarczy 10 minut i do piekarnika. Nikt nie robi lepszej

Tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej – ziemniaczana zapiekanką z cukinią i boczkiem. Jej przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, bo tylko 10 do 15 minut.

Składniki: 

  • 500 g ,,młodych” ziemniaków,
  • 200 g boczku,
  • 2 sztuki cukinii,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • sól i czarny pieprz (do smaku).

Sposób przygotowania: 

Cukinię umyj, ale nie obieraj. Pokrój ją na plastry o grubości około pół centymetra. Tak pokrojoną włóż do miski i dodaj sól. Wymieszaj. Odstaw na około 20 minut, aż warzywo puści sok.

Ziemniaki umyj, nie obieraj. Posiekaj na plastry o grubości około 3 mm. Odstaw w osobne naczynie. Boczek pokrój na drobne plasterki. Przygotuj naczynie żaroodporne. Posmaruj je olejem.

Pierwsza warstwa zapiekanki: odsącz sok z cukinii i umieść ją w przygotowanym wcześniej naczyniu. Druga warstwa: obierz czosnek i posiekaj go w cienkie plasterki, następnie umieść go na cukinii.

Trzecia warstwa: pokrojony wcześniej boczek oraz ziemniaki ułóż na cukinii. Do smaku dodaj sól oraz pieprz. Do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) włóż tak przyrządzoną zapiekankę. Piecz w folii aluminiowej przez 20 minut.

Po upieczeniu zdejmij folię, jednak pozostaw danie w piekarniku na kolejne 20 minut. Zapiekankę możesz udekorować drobno posiekaną natką pietruszki albo też innymi ziołami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!