Ten przysmak pije się przy chorobach przewodu pokarmowego (wrzody, bóle żołądka), bólach menstruacyjnych, obniżonej czynności tarczycy, bólach głowy lub dla poprawy nastroju.
Rozpocznij od umycia i przekrojenia orzechów na pół. Następnie pokrój cytrynę w plastry, całość umieść w butelce i wymieszaj.
Kolejno butelkę zamknij i umieść w słonecznym miejscu na 40 dni. Od czasu do czasu potrząśnij butelką, tak aby cukier mógł się rozpuścić. Na koniec odcedź i gotowe!
Młode liście orzecha włoskiego zawierają w sobie garbniki. Herbatę pije się w przypadku problemów z biegunką, przewodem pokarmowym i również używa się jej jako okład np. w trakcie stanu zapalnego oczu.
Na początku drobno pokrój liście (10g), zalej je wrzątkiem (200ml) i parz przez 2 godziny, a następnie całość odcedź. Pij 3 łyżeczki, 3 razy dziennie przed posiłkiem.