Pieczone, smażone, gotowane czy w postaci frytek. Każdy je uwielbia i są częstym gościem na naszych talerzach bo po prostu je uwielbiamy!
Gdy nie masz czasu na pilnowanie ziemniaków w garnku i chcesz przygotować je szybko, ten przepis będzie dla ciebie idealny! Pieczone ziemniaki z czosnkiem zachwycą wszystkich twoich domowników swoim smakiem i aromatem!
Pieczenie ziemniaczków w rękawie to cudowny sposób na przygotowanie posiłku, dzięki któremu nie musimy się męczyć później z szorowaniem tłustej blachy po pieczeniu. Przyrządzanie ich to sama rozkosz dla kucharza!
Zaczynamy od dokładnego umycia i oczyszczenia bulw. Młode ziemniaki najlepiej pięć że skórką, a większe pokrój na ćwiartki bądź połówki. Drewnianą wykałaczką, albo patyczkiem do szaszłyków przekłuwamy ziemniaki w paru miejscach. Czosnek przeciśnijmy przez praskę, a zioła posiekajmy dosyć drobno.
Przygotujmy teraz osobną miskę i wymieszajmy oliwę z czosnkiem, musztardą, solą i pieprzem. Dodajemy mieszankę do ziemniaków i wymieszajmy wszystko dokładnie.
Ziemniaki wrzucamy do worka i nakłuwamy go w paru miejscach. Tak położone ziemniaczki na blaszce pieczemy w temperaturze 180-200° przez 40-60 minut. Aby Twoje ziemniaki miały piękną złotą skorupkę rozetnij na ostatnie dziesięć minut worek od góry i przełącz Piekarnik na tryb grilla.