Pyszne pieczone ziemniaczki w foli, idealny dodatek do obiadu a także wykwintnej kolacji. Pasują do mięsa, wielu sosów, warzyw a także sałatek. Łatwy i szybki sposób przygotowania, można je robić codziennie. Przygotowywane bez dodatków smakują idealnie z każdym sosem lub ketchupem. Poniżej przepis na aromatyczne ziemniaczki z czosnkiem pieczone w rękawie.
Dokładnie umyj i obierz ziemniaki, jeśli są to młode ziemniaki wystarczy je porządnie umyć w letniej wodzie. Ostrym nożem pokrój ziemniaki w kształcie łódeczek średniej wielkości. Ponakłuwaj ziemniaczki patyczkiem do szaszłyków w wielu miejscach.
Przygotuj mała miseczkę na przyprawy i zioła. Przeciśnij przygotowany czosnek przez praskę. Posiekaj drobno wcześniej umytą natkę pietruszki. Połącz składniki ze sobą w misce dodając: oliwę, musztardę, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól, wybrane zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, do uzyskania jednolitej masy.
Na przygotowane ziemniaczki wylej przygotowaną pastę , dokładnie wymieszaj. Ziemniaki przełóż w rękawie foliowym, wykałaczką zrób w niej kilka dziurek, dokładnie zawiąż z każdej strony rękaw. Ziemniaczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180-200 stopni, pieczemy przez 40-45 minut.