Unikalny przepis na pieczone ziemniaczki – frytki to już przeszłość. Aż ślinka leci na sam widok

Kto z nas nie lubi pysznych, chrupiących ziemniaczków, które smakują wyśmienicie z dodatkiem sosu,  jak z najlepszej restauracji?

Wypróbujcie koniecznie ten przepis i będziecie mogli rozkoszować się tym aromatycznym smakiem w zaciszu domowym!

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Sos sojowy 40 g
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Olej słonecznikowy 40 g
  • Zioła 1 pęczek
  • Przyprawy do smaku

Sos

  • Śmietana 100 g
  • Majonez 2 łyżki
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Przyprawy do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki należy obrać, dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa należy ugotować na półtwardo w nieosolonej wodzie przez 5-7 minut.

W tym czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotowujemy marynatę do ziemniaków. Ząbki czosnku należy przecisnąć przez praskę, wymieszać z sosem sojowym, olejem, dodać przyprawy do smaku. Składniki należy wymieszać dokładnie za pomocą rózgi lub widelcem.

Ziemniaki po ugotowaniu na półtwardo należy polać przygotowaną marynatą tak, by całe warzywa były nią pokryte.

Następnie należy nasmarować olejem słonecznikowym blachę do pieczenia na której następnie trzeba równomiernie rozłożyć ziemniaczki. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Ziemniaki powinny się piec przez około 20 minut. Tak przygotowane ziemniaki będą smakować wspaniale z dodatkiem sosu śmietanowego z odrobiną ziół. Przygotowanie sosu śmietanowego jest proste i zajmie tylko chwil, ponieważ należy połączyć śmietanę z majonezem oraz szczyptą ulubionych ziół. Całość należy dokładnie wymieszać i gotowe!

Śmietanowy dressing podajemy do gotowych, chrupiących ziemniaczków. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!