„Odporność plus” – dietetyczna zupa dla chcących schudnąć. Bez dodatku ziemniaków. W ciągu tygodnia minus 2 kg
Zdrowe i zbilansowane odżywianie jest gwarancją utraty zbędnych kilogramów. Jednym z pomysłów na odchudzanie jest stosowanie diety opartej na zupach, który jest naprawdę skuteczny, jeśli właściwie go przestrzegamy.
Nie musisz się głodzić ani trenować godzinami, by chudnąć – ta dieta jest przyjemna, a ty chodzisz najedzona. Zasady są bardzo proste: jesz pięć posiłków, z czego co najmniej raz dziennie jesz zupę, chociaż zalecana liczba płynnych posiłków wynosi trzy.
Konkretną zupę możesz jeść jedynie dwa dni z rzędu, potem musisz ugotować coś innego. Nie można jeść jedynie pieczywa oraz ziemniaków.
Istnieją różne warianty diety zupowej. Trzy najpopularniejsze z nich to:
- zupa jedynie przed snem, raz dziennie;
- dzień postu, podczas którego je się same zupy;
- jedzenie dietetycznej zupy przez kilka dni z rzędu, oczywiście codziennie inny rodzaj.
Moją dzisiejszą propozycją będzie zupa „Odporność plus”, która jest oparta na kurczaku i niskokalorycznych warzywach. Jest ona bardzo smaczna, zawiera mało kalorii, a jednocześnie dostarcza wiele składników odżywczych oraz witamin. Znajdują się w niej także takie produkty jak seler czy imbir, które wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej.
Aby dieta była skuteczna i dawała odpowiednie efekty, musi być dobrze zaplanowana. Nie możesz pomijać jednych wartości odżywczych na rzecz drugich, wszystko musi być zbilansowane.
Pamiętaj, aby jeść dużo białka w postaci jajek, roślin strączkowych i chudego mięsa oraz dużo zdrowych warzyw. Węglowodany warto ograniczyć jedynie do śniadań, a w ciągu dnia powinnaś pić bardzo dużo wody, nawet dwa litry i więcej.
Dobrym pomysłem będzie zorganizowanie tak zwanego dnia zupy dwa razy w tygodniu. To bardzo dobry sposób na oczyszczenie i nawodnienie organizmu.
Teraz przedstawię ci przepis na wspomnianą wyżej zupę, która z pewnością pomoże ci zrzucić zbędne kilogramy.
Lista składników:
- 2 l wody
- 300 g piersi z kurczaka bez kości
- 300 g brokułów
- 1 marchewka
- 1 korzeń selera
- 1 cebula
- świeże zioła
- sól i pieprz
- 1 łyżka stołowa startego imbiru
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Ugotuj pierś z kurczaka w lekko osolonej wodzie. Przygotuj wszystkie warzywa – cebulę pokrój na pół pierścienie, seler w kostkę, a marchew zetrzyj na tarce.
Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć pokrojone warzywa, kurczaka i gotuj przez mniej więcej 10 minut. Sprawdź stan selera – jeśli ten będzie miękki, dodaj 2 łyżki oleju.