Zupa z pieczonego czosnku z ziołami i grzankami – procedura przygotowania
Jeśli nigdy nie lubiłaś czosnku, pokochasz go dzięki temu przepisowi. Szczególnie miłośnicy klasycznej zupy czosnkowej docenią oryginalny zabieg, który nadaje zupie wyrazisty smak.
Składniki
- główka czosnku – 3 szt
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
- ziemniaki – 600 g
- szalotka – 160 g
- masło – 90 g
- bulion z kurczaka – 1500 ml
- krem do gotowania – 200 g
- tymianek – do smaku
- pietruszka – do smaku
- grzanki – do smaku
Przygotowanie
Dwie główki czosnku przekrój na pół. Jedną głowę podziel na goździki. Przygotuj kawałek folii aluminiowej i ułóż na nim połówki główek oraz goździki. Całość zalewamy oliwą z czosnku.
Posolić równomiernie czosnek i zamknąć folię. Owiń opakowanie foliowe kolejną warstwą folii, ułóż w naczyniu do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C. Piec przez 60 minut.
Wskazówka: Upewnij się, że folia jest szczelnie zamknięta. Dzięki temu czosnek nie wysycha i pozostaje giętki.
Podczas smażenia czosnku obierz ziemniaki. Następnie pokroić je na kawałki o grubości około 1 cm. Obierz także szalotkę, pokrój ją w ósemki i odłóż na bok.
W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy łyżkę oleju – nie będzie się tak bardzo palić. Dodać szalotkę i smażyć około 5 minut. Dodać pieprz i wszystko wymieszać. Dodaj ziemniaki i smaż je na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Wlać bulion z kurczaka do mieszaniny i gotować przez 30 minut. W czasie gdy masa się gotuje, wyjmujemy upieczony czosnek z piekarnika, obieramy poszczególne ząbki ze skórek, dodajemy je do bulionu i wszystko dokładnie mieszamy.
Do zupy dodać śmietanę, wszystko ponownie wymieszać i pozwolić lekko zabulgotać. Na osobnej patelni na oliwie podsmażamy pozostałe obrane ząbki czosnku. Po usmażeniu czosnku wlać go do miski z olejem. Podsmaż czosnek nie dłużej niż minutę, w przeciwnym razie stanie się gorzki.