Na zupę:
Na grzanki:
Obierz i pokrój w kostkę 2 ziemniaki. Włóż ziemniaki do garnka, napełnij wodą i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Pokrój 2 łodygi selera, 2 cebule, 2 marchewki i 1 żółtą paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż seler oraz cebulę na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
Dodaj marchewkę i paprykę, smaż warzywa przez kolejne 5 minut. Dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku do smażonych warzyw, dobrze wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj sól, czarny pieprz, tymianek i suszoną pietruszkę do smażonych warzyw i smaż przez kolejne 3 minuty. Gdy ziemniaki będą miękkie, lekko je rozgnieć.
Dodaj do garnka smażone warzywa i gotuj zupę przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj świeżą posiekaną pietruszkę. Pokrój 3 kromki chleba na małe kawałki. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, suszony czosnek i czerwoną paprykę. Pokryj kawałki chleba mieszanką oliwy i przypraw, a następnie posyp parmezanem.
Ułóż chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż grzanki będą złociste i chrupiące.