Nie wierzyłam, że zwykły kalafior będzie smakował lepiej niż pizza: Wystarczy go zetrzeć, dodać ser i czosnek i zapiekać.

Czy lubisz kalafior? To warzywo nie było zbyt popularne w domu.

Dlatego też szukałam nowych przepisów, jak to przyrządzić, żeby smakowało nawet dzieciom. Jeśli macie ochotę spróbować czegoś innego niż smażony kalafior, to zdecydowanie polecam ten przepis. Lubimy ją nawet bardziej niż klasyczną pizzę.

SKŁADNIKI

  • 500 g kalafiora
  • 400 g mozzarelli
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • olej jadalny do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Zetrzyj kalafior na tarce o dużych oczkach.

Zmiażdż czosnek. Oczyść i posiekaj cebulę. Smażymy na ogniu na złoty kolor.

Dodaj jajka do miski z kalafiorem. Wymieszaj z oregano, solą i pieprzem. Dodaj również smażoną cebulę i czosnek.

Dobrze wymieszaj. Zetrzyj mozzarellę. Weź około 100 gramów i wymieszaj resztę z kalafiorem.

Rozłóż masę równą warstwą na natłuszczonej blasze do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170°C.

Posyp pozostałym serem i wstaw do piekarnika na kilka minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!